Μεσογειακή Διατροφή

Ένα σημαντικό δώρο υγείας

Photo by Dan Gold on Unsplash

Διαφήμιση

(Χρόνος Ανάγνωσης 5΄)

Η μεσογειακή διατροφή έχει φυτικές ίνες και πολλούς υδατάνθρακες καθώς και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα

Τα χαρακτηριστικά της είναι

  • Ελάχιστα επεξεργασμένα προϊόντα
  • Μικρή ποσότητα κόκκινου κρέατος
  • Το ελαιόλαδο ως η κύρια πηγή λιπαρών
  • Μικρές ποσότητες ψαριού πουλερικών γαλακτοκομικών και αυγών
  • Άφθονες φυτικές ίνες που προέρχονται από τρόφιμα όπως το ψωμί, τα λαχανικά ,τα όσπρια και τα φρούτα

Τα 5 πιο σημαντικά οφέλη της

 

1.Είναι υγιεινή χωρίς να είναι βαρετή

Photo by Serge Le Strat on Unsplash

Πολλοί ταυτίζουν την υγιεινή διατροφή με φαγητά χωρίς γεύση.

Ωστόσο στη μεσογειακή κουζίνα δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Πρόκειται για μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, η οποία είναι ταυτόχρονα και γευστική.

Χάρη στα λαχανικά στα όσπρια και στα δημητριακά , έχετε τη δυνατότητα να ετοιμάσετε πολλά διαφορετικά πιάτα γαρνιρισμένα με ελαιόλαδο και άφθονα μυρωδικά. 

 

2. Έχει ποικιλία

Photo by Amanda Kerr on Unsplash

 

Η ποικιλία και η πολυχρωμία χαρακτηρίζουν το παραδοσιακό Μεσογειακό τραπέζι, κύριο γνώρισμα του οποίου είναι τα πολλά και διαφορετικά πιάτα:άλλο πιάτο με σαλάτα άλλο με ελιές ή τυρί άλλο με μεζεδάκια και φυσικά ψωμί.

Επίσης ενδεικτικό της ποικιλίας της μεσογειακής κουζίνας είναι και το γεγονός ότι το ίδιο τρόφιμο μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.

Τα χόρτα για παράδειγμα μπορούν να γίνουν σαλάτα ,γέμιση για πίτες, υλικό για κεφτέδες ,συνοδευτικό του κρέατος.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν παραδοσιακές Ελληνικές συνταγές σε ορισμένα μέρη της Ελλάδος π.χ.στα νησιά που είναι άγνωστες σε άλλες περιοχές της χώρας.

 

3.Προστατεύει την καρδιά μας

Photo by Louis Hansel on Unsplash

Οι κάτοικοι των μεσογειακών χωρών, τουλάχιστον όσο ακολουθούσαν το μεσογειακό πρότυπο διατροφής παρουσίαζαν αισθητά μικρότερα ποσοστά στεφανιαίας νόσου σε σύγκριση με τους κατοίκους των άλλων προηγμένων χωρών.

Στην κλασική πλέον έρευνα των επτά κρατών, πού Δημοσιεύτηκε το 1985 ,ειδικοί μελέτησαν τη σχέση ανάμεσα στην διατροφή στην πίεση του αίματος και στη χοληστερίνη 13.000 ανδρών ηλικίας 40 έως 59 ετών που ζούσαν στην Ελλάδα στην Ιταλία στην πρώην Γιουγκοσλαβία στην Ολλανδία στη Φιλανδία στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία.Παρατηρήθηκε ότι σε διάστημα 15 ετών στους πληθυσμούς με υψηλή κατανάλωση ελαιολάδου (Ελλάδα Ιταλία πρώην Γιουγκοσλαβία)η θνησιμότητα από την στεφανιαία νόσο ήταν Σαφώς μικρότερη σε σύγκριση με αυτήν των υπολοίπων χωρών και ιδιαίτερα και ιδιαίτερα με αυτήν των ΗΠΑ.

 

Διαφήμιση

4. Προστατεύει από σοβαρές ασθένειες 

Photo by Brooke Lark on Unsplash

Εκτός από την ευεργετική δράση της μεσογειακής διατροφής στην καρδιά υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που συσχετίζουν τη συγκεκριμένη Δίαιτα με την προστασία από το ζαχαρώδη διαβήτη την παχυσαρκία και από ορισμένες μορφές καρκίνου. 

Τα πλούσια σε φυτικές ίνες δημητριακά που αποτελούν τη βάση της μεσογειακής διατροφής φαίνεται ότι έχουν προστατευτική δράση κατά του καρκίνου στο μαστό στο ενδομήτριο και στον προστάτη.

Η κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών που αποτελεί ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της μεσογειακής δίαιτας, φαίνεται ότι έχει αντικαρκινική δράση ιδιαίτερα όσον αφορά τον καρκίνο του πεπτικού συστήματος, καθώς και άλλες μορφές καρκίνου.

 Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν μπορούν να απομονώσουμε ένα συγκεκριμένο τρόφιμο ή μία κατηγορία τροφίμων για την εξάρουμε ως αντικαρκινική. 

Είναι το σύνολο της μεσογειακής διατροφής που δρα ευεργετικά για την υγεία μας και όχι μεμονωμένες τροφές

 

5. Είναι αντιγηραντική

Photo by Shawn Ang on Unsplash

Κάποτε ήμασταν ο μακροβιότερος λαός της Ευρώπης, ενώ σήμερα κατατασσόμαστε στη 10η θέση.

Αυτό το μακρινό ήταν πριν από περίπου 40 χρόνια, όταν το καθημερινό τραπέζι της Ελληνικής οικογένειας ακολουθούσε ακόμα το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής.

Αν και δεν μπορούμε να πούμε ότι η διατροφή είναι ο μόνος παράγοντας που επηρεάζει τη μακροβιότητα, εντούτοις είναι ένας από τους πιο σημαντικούς.

Από αυτή την άποψη τα τρόφιμα της μεσογειακής διατροφής, πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες θεωρούνται εξαιρετικά ευεργετικά και αντιγηραντικά.

 

 

Διαφήμιση